De praktijk

Hanse & Kerbusch Psychologie
De praktijk

Voor wie?

Wij bieden generalistische, kortdurende behandelingen (maximaal 12 gesprekken) gericht op volwassenen (18+). Deze behandelvorm is geschikt voor mensen met lichte tot matige psychische klachten en aandoeningen. We vinden het belangrijk dat we elkaar tijdens de behandeling goed begrijpen - verstaat u geen Nederlands, dan kunnen wij u helaas niet behandelen.

Problematiek

Welke klachten behandelen wij?
Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van:
- Posttraumatische stressklachten
- Rouwproblematiek 
- Angst- en paniekklachten
- Stress, overspannenheid, burn-out
- Somberheid en depressieve klachten
- Identiteitsproblemen
- Onzekerheid / gebrek aan zelfvertrouwen
- Sociale problemen, assertiviteitsproblemen
- Overmatig piekeren

Twijfelt u of u bij ons aan het goede adres bent? 
Neem vooral contact op om te overleggen. Als tijdens de intake of de behandeling blijkt dat uw klachten te zwaar of te complex zijn, verwijzen we u door naar de Gespecialiseerde GGZ. Wanneer u met lichtere zorg toe kan, dan hebben wij goede afspraken met huisartsen (en hun POH-GGZ) om dit voor u zo goed en snel mogelijk te realiseren.

Wat behandelen wij niet?
Als er sprake is van onderstaande psychische klachten en stoornissen, kunnen wij u niet goed genoeg helpen. We verwijzen u dan door naar een andere praktijk of instelling.
- ADD, ADHD
- Alcohol- of drugsafhankelijkheid
- Psychotische stoornis
- Ernstige suïcidaliteit en crisisgevoeligheid

Behandelmethoden

De behandeling binnen de Generalistische Basis GGZ is kortdurend, praktisch, oplossingsgericht en laagdrempelig. Wij helpen u middels de behandelingen bij het verminderen van de klachten op korte termijn en richten ons op de factoren die het probleem veroorzaken en de klacht in stand houden. Er wordt daarbij uit gegaan van uw eigen kracht en verantwoordelijkheid, zodat u snel zelf de regie weer in handen hebt. 
In de behandelingen wordt generalistisch en eclectisch gewerkt. Dit betekent dat er gebruik wordt gemaakt van verschillende bewezen effectieve technieken en gangbare therapeutische richtingen binnen de psychologie die de meeste kans op succes hebben. Maatwerk is het uitgangspunt: per persoon wordt gekeken naar de best passende werkwijze en technieken, gericht op het opheffen of beter beheersbaar maken van psychische klachten. 
U houdt zelf de regie over de behandeling. Dit geldt bij het bepalen van uw behandelplan, bij de inhoud van uw behandeling en bij de evaluatie. Wij houden zoveel mogelijk rekening met uw wensen en mogelijkheden. Maak deze gerust bespreekbaar. 

Naast de reguliere mogelijkheid om face-to-face afspraken te hebben in onze praktijk, hebben sommige mensen de voorkeur de behandeling online te laten plaatsvinden, hetgeen binnen de mogelijkheden valt. Iedereen die een computer en een goede internetverbinding heeft komt hier voor in aanmerking.


Wij werken volgens de kwaliteitsstandaarden van de GGZ (te raadplegen via www.ggzstandaarden.nl). Behandelmethoden waar o.a. mee gewerkt wordt, zijn:
Wilt u meer informatie over uw klachten en de behandeling daarvan, dan kunt u deze vinden op www.nedkad.nl en/of www.thuisarts.nl.

eHealth 
Voor een goede behandeling is het belangrijk dat u zelf ook actief aan de slag kan en gaat. Daarin ondersteunen we u graag. Bij (bijna) elke behandeling gebruiken we daarom eHealth: apps en modules waarmee u thuis, via internet, aan de slag kan met oefeningen, tips en informatie.
U krijgt dus huiswerk mee. Uw behandelaar kan u in de modules ook feedback geven, zodat zowel u als de behandelaar bij de volgende afspraak alweer een paar stappen verder bent dan aan het einde van de vorige afspraak.

Voor onze eHealth-modules maken wij gebruik van het aanbod van Therapieland en de ACT Guide App. Eventuele extra apps zoeken we altijd uit passend bij u en uw doelen. Heeft u zelf apps of informatie gevonden? Leg het gerust aan ons voor - we kijken dan samen of en hoe dit een plek kan krijgen binnen uw behandeling. 
De volgende modules zijn binnen onze praktijk beschikbaar: Acceptance and Commitment (ACT), AD(H)D, Dagstructuur, Depressie -CGT, Eerste stap naar herstel, Geluk, G-schema’s, Gegeneraliseerde angst, Lekker slapen, Mindfulness, Omgaan met emoties, Ontspanning, Opkomen voor jezelf, Overspanning & Burn-out, Paniek, Piekeren, Relatieboost, Rouw, SOLK, Somberheid, Specifieke fobie, Stressles, Terugvalpreventie, Veerkracht, Zelfbeeld, Zelfcompassie.

Kwaliteit

 Registraties, bijscholing en intervisie
Wij hebben na een universitaire opleiding Psychologie de post-doctorale opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) afgerond en zijn daarmee allemaal BIG-geregistreerd. Jaarlijks volgen we bijscholing gericht op specifieke vaardigheden voor het generalistisch kortdurend behandelen. We hebben intern intervisie georganiseerd en nemen deel aan regionale intervisiebijeenkomsten.

Keurmerk Basis GGZ
Voor goede kwaliteit van zorg doen wij een stapje extra. We dragen het Keurmerk Basis GGZ. We zijn zelfkritisch: we meten om te weten en te verbeteren. En we staan open voor uw feedback. Het Keurmerk Basis GGZ is een eenduidig kenmerk voor kwaliteit van generalistische kortdurende GGZ. We laten daarmee zien dat we de lat hoger leggen dan wettelijk vereist wordt, onder meer als het gaat om cliëntgerichtheid, transparantie, implementatie van innovaties, continu verbeteren en de inzet voor de ontwikkeling van deze zorgvorm landelijk. Jaarlijks laten we zien dat en hoe we invulling geven aan de normen van het Keurmerk. Dit gebruiken we ook voor onszelf als moment om onze dienstverlening te evalueren. We nemen actief deel aan bijeenkomsten rondom het Keurmerk.

Kwaliteitsstatuut
Vanaf 1 januari 2017 is iedere GGZ-aanbieder wettelijk verplicht om over een kwaliteitsstatuut te beschikken. Hiermee laten we zien hoe we invulling geven aan de wettelijke verplichtingen, bijvoorbeeld rondom samenwerking, informatieverstrekking en bereikbaarheid. Het kwaliteitsstatuut is openbaar, voor inzage zie: J.T.B. Hanse, M. Kerbusch, A. Buise).
Met het kwaliteitsstatuut is ook vastgelegd dat wij werken volgens de beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). In onze behandelmethoden volgen wij de geldende zorgstandaarden.

Visitatie
Wij zijn lid van de Landelijke Vereniging voor Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP) en in 2022 gevisiteerd op basis van de LVVP-kwaliteitscriteria. Het visitatiecertificaat is geldig voor 5 jaar.

CQ-index
Bij het einde van elke behandeling meten we ook met een vragenlijst hoe u de behandeling heeft ervaren. Deze vragenlijst heet de Consumer Quality-Index. De gemiddelde jaarresultaten (schaalscores en een rapportcijfer) van deze vragenlijst kunnen we vergelijken met die van eerdere jaren en die van andere aanbieders. Dat geeft ons veel waardevolle informatie om onze processen te verbeteren.

In 2023 (januari t/m december) vulden 109 cliënten de CQ-index in. Cliënten zijn in het algemeen zeer tevreden over onze behandeling, hetgeen blijkt uit ons gemiddelde rapportcijfer van 8.8 (op een schaal van 0-10). Verder worden in deze lijst de volgende elementen uitgevraagd op een schaal van 0 tot 5:
- Bejegening (evalueert aspecten als vriendelijkheid, respect en empathie): 4,8.
- Informatie behandeling (evalueert de kwaliteit van de verstrekte informatie): 4,7.
- Samen beslissen (evalueert de mate waarin u bent betrokken bij besluitvormingsprocessen met betrekking tot uw zorg): 4,6.
- Uitvoering behandeling (is de behandeling de juiste aanpak geweest voor uw klachten en is deze op de juiste manier uitgevoerd): 4,7.



ZO BEREIKT U ONS

CONTACT
Share by: